Hvor mye lån uten sikkerhet kan jeg ta opp?

Norske banker er godt synlige gjennom reklamer for sine forbrukslån, både gjennom TV-skjermen, på busstoppet eller i sosiale medier. Du har helt sikkert hørt eller sett reklamer som lokker med lån opp mot gigantiske summer som 500 000 kroner, der sikkerhet ikke er nødvendig for lånet. Og ja, det er absolutt mulig å få et såpass stort lån, men hvor mye kan akkurat du låne? Det avhenger av flere faktorer, og vi skal se nærmere på de mest avgjørende her.

Dette er mest avgjørende

Først og fremst er det din egen inntekt og økonomiske situasjon som avgjør hvor mye du får låne. Dette er kanskje nokså selvskrevet, ettersom man bør ha råd til å kunne betale ned avdrag på det lånet man ønsker seg. Og da må naturligvis inntekten være i samsvar med lånesummen. Mange banker har også et minimumskrav om at du må tjene minst 150 000 kroner (eller så mye som 200 000 kroner) i bruttolønn før de i det hele tatt låner deg penger – uansett om du ønsker deg et stort eller lite lån.

Lønnen din er altså det som kommer til å spille den største rollen når du søker om forbrukslån, og om hvor mye du får låne. Pass på at alt er registrert på selvangivelsen, for det er her datasystemene til banken henter informasjonen sin fra når de skal vurdere søknaden din automatisk.

Alder, jobbsituasjon og lignende

Selv om høy inntekt som regel betyr gode sjanser for lån, så kan det også være andre ting som er med på å påvirke lånesummen. For hvis du nettopp har begynt i ny jobb, hatt store variasjoner i inntekten de seneste årene eller hyppig har skiftet jobb og flyttet fra sted til sted, så vil dette trekke ned kredittscoren din som du blir tildelt i en kredittvurdering. Dette fordi at banken da vil anse deg som noe usikker og dermed forbundet med en del risiko, ettersom du ikke har hatt en «stabil» økonomi. Det er kun tall fra de seneste tre år som vises når banken gjør en vurdering av deg, så følgelig bør du tenke på hva du har gjort den siste tiden dersom du skal søke om et lån i grensesjiktet av hva du tåler å låne.

Søk sammen med noen

Hvis du opplever det som vanskelig å få innvilget søknaden om den lånesummen du/dere trenger, så vil det helt klart lønne seg å søke sammen med noen. Dette kalles for å søke med en «medsøker», som kan være enten samboer eller kjæreste, et familiemedlem eller en kamerat. Her er det meste mulig, altså, og fordelen med dette er at dere får to inntekter vurdert samlet. På denne måten vil man ikke bare kunne låne mer penger, ettersom risikoen blir fordelt utover to personer og inntekter, men man vil også kunne få en langt bedre rente på grunn av dette.

Men å søke sammen med noen kan også utgjøre en større risiko for en selv. For begge partene blir nå solidarisk ansvarlige for lånet, som betyr at hvis den ene parten ikke klarer å betale for seg, så vil dette gå ut over den andre – som må dekke opp for hele lånet. Dette er altså en rot for konflikt mellom to parter, og bør vurderes nøye før man tar opp et slikt lån.

Søk gjennom en låneformidler

Vil du forbedre sjansene til å få et større lån? I så fall anbefaler vi at du søker gjennom en låneformidler eller finansagent. Dette er selskaper som tar på seg jobben med å videreformidle søknaden din til flere banker, slik at du selv slipper å manuelt sende inn samme søknaden 5-10 ganger. Alle tilbudene får du på mail direkte i innboksen din, slik at du enkelt kan sammenligne priser og betingelser – og i vårt tilfelle også lånesum. Kanskje får du avslag på å låne 100 000 kroner hos noen banker, mens andre igjen er mer velvillige.

Det koster ikke noe å bruke en slik tjeneste, og tvert imot så vil du i de fleste tilfeller spare penger på det ettersom du helt garantert vil ende opp med det billigste lånet. Med andre ord er det egentlig ingen grunn til å ikke benytte seg av en slik tjeneste når du søker lån.